14:43

Lato z książką 2020 - Zielono na talerzu



Dieta bogata w owoce i warzywa jest uznawana za jedną z najzdrowszych. W dzisiejszym poście chcemy skupić się na kuchni roślinnej i podzielić się z Wami naszymi ulubionymi przepisami. Pochodzą one z książek kucharskich koncentrujących się na wegetariańskich oraz wegańskich potrawach i słodkościach. Są to proste i szybkie do przygotowania przepisy, które sprawdzą się w formie przekąski czy drugiego śniadania i z powodzeniem zastąpią kupiony naprędce fast food. Zapakujcie je do lunchboxa i zabierzcie ze sobą do pracy, szkoły, na uczelnię czy w podróż! 


 Sałatka makaronowa z książki
"Roślinny lunchbox dla każdego" autorstwa Eryka Wałkowicza (str. 135)




Makaron ugotujcie w osolonej wodzie, a brokuł na parze. Zeszklijcie drobno pokrojoną czerwoną cebulę na rozgrzanej patelni (na oliwie lub oleju). Dodajcie czerwoną fasolę oraz pokrojone w kostkę pomidory i duście przez chwilę. Na koniec dolewamy łyżkę sosu sojowego oraz sól i pieprz. Makaron, brokuł oraz zawartość patelni mieszamy w misce. Powstałe danie posypujemy ulubionymi ziołami - my użyłyśmy oregano i bazylię. 

Jeśli macie ochotę na słodkości, polecamy brownie, które wykonałyśmy według przepisu z tej samej książki:







Pozostałe propozycje:


Śniadaniowe batony granola
z książki "Roślinożerca..." pod red. Katarzyny Banachowicz (str. 33)




Azjatyckie tofu z bokułem, marchewką i makaronem soba z książki
"Roślinny lunchbox dla każdego" autorstwa Eryka Wałkowicza (str. 149)




Komosa ryżowa z papryką z książki
"Roślinożerca..." pod red. Katarzyny Banachowicz (str. 61)



Po przepisy zapraszamy do książek:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Filia nr 25 , Blogger