15:04

Film ze spotkania ze Zbigniewem Rokitą


Zapraszamy na konto Youtube naszej biblioteki, gdzie jest już dostępny film ze spotkania online ze Zbigniewem Rokitą, w wersji z napisami - link

09:27

Ho, ho, ho! - quiz o Świętym Mikołaju

 



1. Z ilu reniferów składa się zaprzęg Świętego Mikołaja?
    a) siedmiu
    b) ośmiu
    c) dziewięciu

2. Gdzie mieszka Święty Mikołaj?
    a) Laponia
    b) Grenlandia
    c) Antarktyda

3. Jaki kolor ubrania ma Święty Mikołaj?
    a) niebieski
    b) zielony
    c) czerwony

4. Jak nazywa się czerwononosy renifer - przyjaciel Świętego Mikołaja?
    a) Amorek
    b) Fircyk
    c) Rudolf

5. Czy Święty Mikołaj przynosi prezenty tylko grzecznym dzieciom?
    a) tak
    b) być może
    c) nie

6. W jaki dzień Święty Mikołaj rozwozi prezenty?
    a) 1 grudnia
    b) 24 grudnia
    c) 6 grudnia

7. Co piszemy do Świętego Mikołaja?
    a) e-mail
    b) list
    c) podanie

8. Co zostawiamy Świętemu Mikołajowi?
    a) kawę i tort
    b) mleko i ciasteczka
    c) herbatę i kanapki

9. Kto pomaga Świętemu Mikołajowi w przygotowaniu prezentów?
    a) skrzaty
    b) elfy
    c) krasnoludki

10. Czym przemieszcza się Święty Mikołaj?
    a) saniami
    b) koleją
    c) samolotem



________________
odpowiedzi: 1. c, 2. a, 3. c, 4. c, 5. a, 6. c, 7. b, 8. b, 9. b, 10. a

07:43

Spotkanie online z Marcinem Kąckim

Serdecznie zapraszamy na dzisiejsze spotkanie online z Marcinem Kąckim, które odbędzie się o godzinie 17:00 na facebookowym profilu Miejskiej Biblioteki Publicznej w Katowicach. Spotkanie dofinansowano ze środków Budżetu Obywatelskiego naszej Filii.

[link do wydarzenia] [link do nagrania na YouTube]



Copyright © 2014 Filia nr 25 , Blogger