14:50

Tydzień Bibliotek: Gotuj z literaturą



Czy natknęliście się w książce na tak apetyczny opis potrawy, że zapragnęliście jej kiedyś spróbować? My tak! Zapraszamy do zapoznania się z stworzonym przez nas menu inspirowanym literaturą.

Ś N I A D A N I E



Szef kuchni: Marlena
Specjał: Słodkie drożdżowe bułeczki
Inspiracja: Lucy Maud Montgomery - Ania z Zielonego Wzgórza

Rudowłosa, piegowata Ania Shirley od zawsze była jedną z moich ulubionych postaci literackich. Dlatego też przygotowałam słodkie bułeczki drożdżowe, które Maryla bez wątpienia mogłaby podać na niedzielne śniadanie.

* Przepis pochodzi z bloga Kuchenne Wojowanie *


O B I A D


Szef kuchni: Karolina
Specjał: Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym á la Clemenza
Inspiracja: Mario Puzo - Ojciec Chrzestny

Clemenza nareszcie wrócił po całodziennej pracy i krzątał się w kuchni, gotując ogromny garnek sosu pomidorowego. Michael kiwnął mu głową i poszedł do narożnego gabinetu, gdzie zastał Hagena i Sonny’ego oczekujących go niecierpliwie. – Czy Clemenza tam jest? – zapytał Sonny. Michael uśmiechnął się. – Gotuje spaghetti dla żołnierzy, całkiem jak w wojsku. – Powiedz mu, żeby dał spokój z tymi bzdurami i przyszedł tutaj – rzekł ze zniecierpliwieniem Sonny. – Mam dla niego coś ważniejszego do roboty. I przyprowadź razem z nim Tessia.


Historia przywódcy sycylijskiej mafii jest z pewnością lepiej znana dzięki genialnemu filmowi Francisa Forda Coppoli, ale nie można zapominać, że „Ojciec chrzestny” miał świetny książkowy pierwowzór. Pisarz Mario Puzo w niezwykle barwny i wciągający sposób przedstawił porachunki mafiosów, dla których w jakiś przewrotny sposób najważniejsza była rodzina. Nie każdy jednak zwrócił uwagę na opisy posiłków. Wśród dań, którymi zajadają się Vito Corleone i jego świta słynne jest spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym. Ja zrobiłam to danie z wege klopsami, czego ojciec chrzestny z pewnością by mi nie wybaczył!


Przepis pochodzi z książki Pauliny Wnuk „Kuchnia filmowa”*


P O D W I E C Z O R E K


Szef kuchni: Agnieszka
Specjał: Piwo kremowe (bezalkoholowe)
Inspiracja: J. K. Rowling - seria "Harry Potter"

Piwo kremowe - ang. Butterbeer, czytaj: baterbiir, wprawiający w wesoły nastrój pienisty napój niewyskokowy, dozwolony poniżej lat osiemnastu. Z czego był wyrabiany - nie wiadomo. (J. K. Rowling - Harry Potter i więzień Azkabanu, str. 454.) 

Piwo kremowe to pyszny i rozgrzewający napój, który podbił serca wielu czarodziejów, w tym także głównych bohaterów serii - Harry'ego, Hermiony oraz Rona. Raczyli się nim nie tylko ludzie - do amatorów trunku należała na przykład Mrużka, domowa skrzatka, chociaż akurat te stworzenia były bardzo podatne na zawartą w nim niewielką ilość alkoholu... Piwo można było zakupić m. in. w Pubie pod Trzema Miotłami czy Dziurawym Kotle, jeśli ukończyło się trzynaście lat. Powszechny zachwyt nad tym specjałem zdecydowanie działał na wyobraźnię i sprawiał, że sama - zapewne jak wielu fanów serii - marzyłam o tym, by go kiedyś spróbować! Przygotowany przeze mnie napój jest bardzo słodki oraz ma waniliowy posmak - fani słodkości będą zadowoleni ;)

* Przepis pochodzi z książki Pauliny Wnuk Kuchnia filmowa


-------------------------------------------------------------


Przygotowaliście kiedyś potrawę inspirowaną literaturą? Może zechcecie podzielić się z nami zdjęciem lub historią? Zachęcamy do przesłania ich na naszą skrzynkę na Instagramie lub mail: mbpfilia25@gmail.com.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Filia nr 25 , Blogger