Nasze książkowe propozycje o ziołach, roślinach i naturze.
„Nowa jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata” Marta Dymek
Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii.
Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska z warzywami.
W każdej podróży spisywała ulubione przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie.
Idealnym pomysłem na lato będzie kuchnia roślinna. Nowa jadłonomia autorstwa Marty Dymek zawiera mnóstwo przepisów, które można wykorzystać w upalne dni. Znajdziecie w niej pomysły na śniadania, obiady małe i duże, lekkie zupy, orzeźwiające napoje oraz pyszne, wegańskie desery. Szczególnie polecamy chłodnik z kalafiora, a jeśli lubicie owoce, tak jak my, zachęcamy do przygotowania arabskiego napoju morelowego.
„Dzika kuchnia” Łukasz Łuczaj
Zielnik i książka kucharska w jednym!
To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych.
Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach.
W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną.
To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych.
Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach.
W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną.
Jeżeli interesujecie się roślinami i ich właściwościami zdrowotnymi, polecamy książkę Łukasza Łuczaja pt. Dzika kuchnia. Można w niej znaleźć informacje na temat ziół, jakie zawarte są w nich witaminy, gdzie można je znaleźć i jak rozpoznać je wśród innych podobnych roślin, które są trujące. W książce znajdują się również przepisy kulinarne oraz felietony autora.
„Z działki z lasu i takie tam” Agata Królak
Nowa książka kucharska autorki „Ciast, ciastek i takich tam”: 73 przepisy na przetwory podane w niezwykłej formie graficznej. „Z działki, z lasu i takie tam” to nietypowa, trochę sentymentalna, a trochę zwariowana, pachnąca latem książka kucharska dla miłośników przetworów. Zawiera sprawdzone przepisy na powidła, dżemy, konfitury, pasty, marynaty, soki, nalewki i inne napoje. Ręcznie pisany tekst, smaczki potocznej polszczyzny kuchennej, nonszalanckie ilustracje, stare rodzinne fotografie czynią niej urzekający kulinarny album, który budzi tęsknotę do smaków i zapachów dzieciństwa.
Książka dla osób lubiących przygotowywać różnego rodzaju przetwory. Zawiera zbiór przepisów na dżemy, musy, soki, nalewki i wiele innych. Książka będzie też odpowiednia dla osób ceniących sobie żywność bez sztucznych barwników i konserwantów. Wszystkie przepisy zawierają zdrowe, smaczne i ekologiczne składniki, a ponadto opatrzone są wyjątkowymi ilustracjami, które ujmują swoją prostotą. Jeżeli posiadacie własny ogródek lub działkę, z malin zebranych latem można zrobić słodki sok, który wykorzystacie do jesiennej herbaty.
„Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących” Sergei Boutenko
Przewodnik po dzikich roślinach jadalnych i przepisy na pyszne dania z pędów, liści, chwastów, nasion, orzechów i kwiatów.
Zbieractwo i wykorzystywanie do przygotowywania posiłków tego, co rośnie w naszych ogródkach, pobliskich lasach czy przy polny ścieżkach, to nie tylko zdrowa, ale i smaczna pasja, która dodatkowo pomaga planecie, wpisując się w trend „zero waste”.
W tym bogato ilustrowanym przewodniku znajdziesz wszystkie wskazówki niezbędne do tego, aby zidentyfikować, zebrać i przyrządzić 60 jadalnych dzikich roślin, które rosną tuż niedaleko. Autor przedstawia podstawowe zasady bezpiecznego zbierania dzikiej żywności, omawia trujące rośliny, protokół identyfikacji jadalnych roślin, etykietę ich zbierania i metody konserwacji, które pozwalają ją przechowywać i dłużej cieszyć się jej zdrowotnymi aspektami.
Zainspiruj się poszukiwaniami Siergeja Boutenko i odkryj, że twoje najbliższe podwórko jest pełne darmowego, zdrowego jedzenia!
Książka bardzo ładnie i interesująco wydana. Ciekawa lektura dla osób, które interesują się ziołami, zbieractwem dzikich roślin lub dla tych, którzy chcieliby się dowiedzieć czegoś na ten temat. Dodatkowo autor nie stroni od przepisów na zdrowe koktajle, sałatki, pasty. Jednak musimy uważać, żeby zbierając zioła nie trafić na trujący chwast, przed czym również ostrzega autor książki.
„Superfood
z ogrodów, łąk i lasów” Karin Greiner
Superżywność jest na ustach wszystkich pragnących zdrowo żyć. Jeżeli do tej pory uważaliście, że jak chia czy jagody goi musi pochodzić z zamorskich krajów, teraz macie okazję zmienić zdanie. Roślinne pakiety detoksykujące, zapobiegające starzeniu, wspomagające układ odpornościowy i pomagające się odprężyć znajdziecie tuż za progiem swojego domu.
Tak niepożądane chwasty, jak czosnek niedźwiedzi, mniszek lekarski czy koniczyna łąkowa oraz pospolite krzewy, na przykład dzika róża czy tarnina, są w rzeczywistości wykwintną superżywnością zawierającą wiele składników odżywczych. Z naszego poradnika dowiecie się, kiedy i jak najlepiej zbierać najwartościowsze dziko rosnące rośliny i jak je przyrządzić, aby przyniosły jak najwięcej pożytku organizmowi.
Tak niepożądane chwasty, jak czosnek niedźwiedzi, mniszek lekarski czy koniczyna łąkowa oraz pospolite krzewy, na przykład dzika róża czy tarnina, są w rzeczywistości wykwintną superżywnością zawierającą wiele składników odżywczych. Z naszego poradnika dowiecie się, kiedy i jak najlepiej zbierać najwartościowsze dziko rosnące rośliny i jak je przyrządzić, aby przyniosły jak najwięcej pożytku organizmowi.
Bardzo ciekawa lektura dla wszystkich, którzy interesują się zdrowym odżywianiem, żywnością nieprzetworzoną czy superfood. Niekoniecznie, by zdrowo żyć i jeść smacznie trzeba kupować egzotyczne i trudno dostępne owoce, nasiona czy orzechy, wystarczy udać się do pobliskiego lasu lub własnego ogrodu. Z lektury książki można zebrać bardzo dużo informacji o leczniczych i zdrowotnych właściwościach lebiodki, pokrzywy , dzikiej róży czy jagód. Dodatkowo na każdej stronie znajduje się przepis na sałatkę, pesto, mus jogurtowy czy domowe lody, które warto wypróbować. Polecamy w szczególności przepis na pyszne tartaletki z jagodami z lodami z maślanki. Jest to idealna propozycja książkowa dla wegetarian czy wegan.
„Prywatne
życie łąki” John Lewis-Stempel
To najbardziej inteligentna i wciągająca książka przyrodnicza, jaką będziecie mieli przyjemność przeczytać!
Pięknie napisana, refleksyjna, a zarazem dowcipna opowieść człowieka, który z czułością i pasją podpatruje pory roku mijające jedna po drugiej na łące tętniącej życiem. John Lewis-Stempel, mieszkający na pograniczu Anglii i Walii, nie tylko obdarzony jest zmysłem uważnej i życzliwej obserwacji, ale też wszystkożerną, typowo angielską ciekawością. Autor poznał rozmaite gatunki roślin i zwierząt żyjących w jego okolicy i potrafi o nich opowiadać w niezrównany oraz zachwycający sposób. Kto raz zanurzy się w ten poetycki świat pieszych wędrówek po terenach Herefordshire, ten na zawsze zmieni sposób myślenia o otaczającej przyrodzie.
Nasza recenzja:
Książka jest napisana w bardzo ciekawy sposób, podzielona na dwanaście rozdziałów – miesięcy, podczas których dostrzegamy zmiany, jakie zachodzą w przyrodzie. Dodatkowo każdy rozdział ozdobiony jest pięknym rysunkiem, co uprzyjemnia lekturę. Jeśli bliska jest Wam tematyka natury, łąki, lasu, to ta książka z pewnością Was zachwyci. Czytając ją można się chociaż na chwilę przenieść na łąkę, albo wyruszyć do okolicznego lasu, by obserwować naturę i poznać nieznane dotąd gatunki roślin czy zwierząt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz