W literaturze często poruszana jest tematyka kulinariów, smacznego jedzenia i przyjemności, która z tego płynie. Jedzenie powszechnie uznawane jest za coś, co sprawia radość, potrafi pocieszyć i ukoić troski dnia codziennego. Z niektórych tytułów od razu można wywnioskować, że są zapowiedzią opowieści pełnej smaku i aromatu. W innych motyw kulinarny przewija się subtelnie w tle. My skupimy się dzisiaj na powieściach, które już w swoich tytułach zawierają nazwy potraw, owoców, warzyw oraz rozmaitych przypraw. Poniżej przedstawiamy pomysły na sześć zdrowych posiłków do szkoły lub pracy inspirowanych literaturą: ich kolorem okładki, treścią oraz tytułem.
„Smażone zielone pomidory” Fannie Flagg
Kanapka z awokado, pomidorem i jajkiem
- pieczywo (najlepiej wybrać ciemne)
- pomidor malinowy
- awokado hass
- jajko ugotowane na twardo
- sól i pieprz
- opcjonalnie kiełki rzodkiewki lub słonecznika
Kromki chleba lub przekrojoną bułkę podpiec w piekarniku, aby była chrupiąca. Awokado rozgnieść widelcem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Rozsmarować na lekko przestudzonej kanapce. Pomidora sparzyć, pokroić w plastry. Ugotowane na twardo jajko również pokroić w plasterki. Ułożyć na kanapce. Na wierzchu można położyć kiełki i gotowe!
Powieść Fannie Flagg to książka o przemijaniu, śmierci oraz samotności po stracie kogoś bliskiego... Nie brakuje tu jednak humoru. Historia opowiedziana przez uroczą staruszkę bawi i wzrusza jednocześnie. Pojawia się w niej również element kryminalny. Tytułowe smażone zielone pomidory kojarzone są z miłymi wspomnieniami jednej z głównych bohaterek. Są one powrotem do dawnych czasów, kiedy to były podawane w kawiarni Whistle Stop. W naszej propozycji na zdrową kanapkę postawiłyśmy na zielony kolor oraz pomidory, które nawiązują do głównego wątku książki.
„Jutro pachnie cynamonem” Anna Szczęsna
Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką (przepis: link)
- jabłka
- płatki owsiane
- olej kokosowy
- mleko roślinne
- cynamon
- syrop klonowy
- wybrane orzechy (u nas są to orzechy pekan)
Tworząc to śniadanie inspirowałyśmy się okładką oraz tytułem powieści. I tak powstały jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką. Dokładny przepis znajdziecie pod linkiem, który podałyśmy wyżej. Świetnie smakuje podana w towarzystwie kawy zbożowej.
Jutro pachnie cynamonem to lekka powieść obyczajowa, idealna na chłodne, zimowe wieczory lub senny poranek. Główna bohaterka właśnie rozstała się z chłopakiem i nie umie się z tym pogodzić. Za sprawą małej, puchatej istotki podejmuje jednak decyzję, która odmieni jej życie. W naszym przepisie postawiłyśmy na cynamon, który przewija się w powieści. Jak wiadomo, jabłka i cynamon to połączenie idealne, dlatego nasz wybór padł na owsiankę w trochę innej formie. Przygotuj to pyszne, aromatyczne śniadanie, poczuj zapach korzennych przypraw, zanurz się w lekturze i zapomnij na moment o otaczającym Cię świecie.
„Charlie i fabryka czekolady” Roald Dahl
Czekoladowa owsianka z orzechami
Składniki:
- płatki owsiane
- mleko krowie lub roślinne
- czekolada gorzka
- kakao
- ulubione orzechy
- miód
Płatki owsiane zalać mlekiem, dodać łyżkę kakao i zagotować. Dodać łyżeczkę miodu i gotować do rozpuszczenia. Następnie zdjąć z palnika. Orzechy posiekać i dodać do owsianki. Ozdobić kostką czekolady lub dwiema i można cieszyć się pysznym, słodkim śniadaniem.
Charlie'go i fabrykę czekolady na pewno wszyscy dobrze znają. To opowieść o chłopcu, który pochodził z biednej rodziny, jednak za sprawą szczęśliwego przypadku ma szansę przeżyć razem z dziadkiem niezwykłe przygody w fabryce czekolady Willy'ego Wonki. Książkę polecamy nie tylko dzieciom. Dorośli również mogą odnaleźć w niej wartość, bowiem jest to wzruszająca, mądra historia przyjaźni, miłości oraz więzów rodzinnych. Czekolada na śniadanie? Czemu nie. W naszej wersji jest zdrowa i pożywna, idealna na deszczowy poranek, kiedy brakuje nam energii.
„Pocałunki składane na chlebie” Almudena Grandes
Gofry z pomarańczą i orzechami (przepis: link)
Składniki:
- 100 g mąki owsianej
- 200 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 2 jajka
- sól
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka oleju
Hiszpanie słyną ze swoich słodkich śniadań, podczas których piją kawę i jedzą ciasteczka, w związku z tym przygotowałyśmy słodkie, aczkolwiek zdrowe, owsiane gofry. Wszystkie składniki podane powyżej należy ze sobą zmiksować, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Do nagrzanej gofrownicy nakładać porcję ciasta i smażyć do złotego koloru. Gofry podajemy z miodem i orzechami lub domową konfiturą, ewentualnie z gorzką czekoladą, którą Hiszpanie uwielbiają.
"Pocałunki składane na chlebie" to opowieść o życiu każdego z nas, o codziennych problemach, troskach i radościach. Poznajemy w niej losy kilkunastu mieszkańców Madrytu dotkniętych kryzysem, którzy tylko dzięki wzajemnemu wsparciu potrafią iść dalej przez życie w zmienionej rzeczywistości. Autorka z wyjątkową wrażliwością ukazuje ludzkie losy, pozwala nam zaglądać do domów bohaterów, uczestniczyć w ich codziennym życiu. To ciepła książka, która daje nadzieję na lepsze jutro, i pokazuje, że radość czerpać można z małych, codziennych rzeczy.
„Życie ma smak pomarańczy” Judith Fertig
Fit naleśniki z farszem serowym
- szczypta soli
- olej roślinny
- półtłusty twaróg
- śmietana 18%
Wszystkie składniki mieszamy razem - możemy do tego wykorzystać rózgę kuchenną. Naleśniki smażymy na patelni pokrytej cienką warstwą oleju. Przygotowujemy farsz - ręcznym blenderem miksujemy twaróg oraz śmietanę. Następnie naleśnik składamy na pół i smarujemy połówkę farszem. Składamy ją kolejny raz i polewamy sosem pomarańczowym.
„Smakując Grecję. Wyprawy po greckim stole” Christopher Bakken
Sałatka w stylu greckim
Składniki:
- trzy pomidory
- jeden duży ogórek
- trzy pomidory
- jeden duży ogórek
- jedna czerwona cebula
- twardy ser feta
- czarne oliwki
- twardy ser feta
- czarne oliwki
- szczypta soli i pieprzu
- oliwa z oliwek
- oregano
- ocet winny
- opcjonalnie: sałata
Wszystkie warzywa oraz fetę kroimy i wkładamy do miski. Posypujemy oregano (najlepiej świeżymi ziołami, ale suszone też się sprawdzą), polewamy oliwą i dodajemy parę kropel octu winnego.
Jeśli Grecja to oczywiście też słynna, dobrze wszystkim znana sałatka grecka. "Smakując Grecję" to powieść podróżnicza, rozumiana dosłownie, ale również jako podróż kulinarna. Główny bohater wyrusza do Grecji i tam zgłębia tajniki lokalnej kuchni - smakuje oliwek prosto z Thasos czy chleba wytwarzanego na Krecie. Książka napisana jest lekkim językiem, czytając ją możemy przenieść się w greckie, malownicze krajobrazy, poczuć zapach oraz smak serów, wina i świeżego chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz